924 05 985
info@meneo.no

Båndtrening

Hvorfor trekker hunden i båndet? Ved innlæring av å gå pent i bånd er det viktig for hunden at vi setter fingeren på hva vi legger i uttrykket. Å gå pent i bånd må kobles til det at båndet er slakt og at hunden går i nærheten av oss.

Hovedregel nr. 1

Når hunden trekker i båndet mot noe den er interessert i (andre hunder, mennesker og lukter) og vi lar den oppsøke det som var spennende – belønner vi denne handlingen. I første rekke kobler hunden at når det legges press på halsbåndet, kommer den fram til det den synes var spennende. Hunden lærer dermed raskt at den må trekke i båndet for å oppnå et gode. Hvis vi i enkelte situasjoner tenker at hunden ikke skal få lov til å trekke i båndet mot noe den synes er spennende, kan du etter hvert oppleve at jo mer hunden blir holdt igjen, desto mer frustrert blir den. Etter hvert vil vi oppleve at hunden vil utvikle metodene sine for hvordan den kan komme fram til det den synes er spennende. Utviklingen kan være å hoppe frem, stå på to og kanskje til og med bjeffe.

I treningen med å gå pent i bånd skal vi forsøke snu alt dette på hodet.

Prinsippet med treningen

Vi skal belønne hunden når båndet er uten press. Kort oppsummert gir vi hunden en belønning når hunden er i nærheten av oss, og når båndet samtidig er slakt. Det viktigste er at vi ikke skal hjelpe eller oppmuntre hunden til å komme i denne posisjonen, da lærer den ikke det vi er ute etter. Hunden skal på eget initiativ oppsøke oss, slik at vi kan få belønnet egeninnsatsen.

Hvordan kan vi få til dette da? Det er mange måter å trene inn det å gå pent i bånd. Hvis du klikker på linken ser du hvilken metode vi bruker på våre kurs. Metoden går ut på at vi lurer hunden til å bli opptatt av en godbit som vi legger på bakken. I mens hunden lukter seg fram og spiser opp godbiten har du allerede begynt å gå framover. Hunden vil mest sannsynlig vise interesse for å følge etter deg, og idet hunden tar deg igjen, dvs. er på høyde med deg, legger du ned en ny godbit på bakken. Du går videre, og samme prosedyre gjentas.

I starten vil ikke hunden forstå at det er du som utløser «stien» av godbiten, men etter 3-4 økter vil den nettopp gjøre det! Da vil du merke at den begynner å kikke opp på deg når den tar deg igjen. DA er du i gang med den virkelige treningen. Etter hvert som treningen skrider fram, vil du oppleve at du kan gå ned på belønningen; hunden vil etter hvert forholde seg lenger og lenger ved din side uten at den mister interessen og rusher videre. Et godt tips er å komme med belønningen akkurat idet hunden mister motivasjonen og er i ferd med å sprinte framover. På den måten vil du utvide utholdenheten, og det er den du er ute etter!

Framover blir fokuset å trene korte økter, hva er kort? Toppen 2 minutter er kort. Tren i kjente miljøer hvor hunden ikke er veldig interessert i omgivelsene. Å trene i nærheten av kanter, i skogen, på tur er no, no i starten. Hovedpoenget er å få hunden til å forstå hva den må gjøre for å få en belønning, og ikke minst trene med suksess.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke rekker å legge ned en godbit før hunden har løpt forbi meg og framover?

Da synes jeg du skal snu og starte med hele prosedyren andre veien. Poenget er at hunden ikke får en belønning for å dra framover i båndet. Dette må du være konsekvent med, det går ikke med enkle løsninger, og du vil aldri få en hund som forstår oppgaven om du slurver.

Hvilken kommando bruker jeg?

Du lager hvilken som helst kommando du vil. Under innlæringsfasen legger du på en kommando akkurat når du legger ned en godbit på bakken. Når du har kommet i gang med treningen, og hunden din begynner å få forventninger til belønningen vil du oppleve at hunden din i større og større grad vil gå ved siden av deg å kikke på deg. Dette er et perfekt øyeblikk for å legge på kommandoen din, og gi en belønning. Ikke vær redd for å belønne for mye, det er ingen ting som heter å belønne for mye i starten av denne type trening. Det viktigste er at du får opp interessen fra hundens side; tenk at du på sikt vil konkurrere med en mye større og mer spennende konkurrent etter hvert; verden der ute 🙂

Når hunden har forstått kommandoen, vil du etter hvert bruke kommandoen når hunden din IKKE går pent i bånd. Hvis du har gjort en god jobb med å koble kommandoen til å gå ved siden av deg i slakt bånd, vil hunden justere seg.

Hvor lenge skal jeg holde på denne treningen før jeg kan forlange at hunden går pent på tur?

Innlæringsperioden kan vare lenge, ikke unormalt tar dette 5-6 måneder før du kan forvente at hunden skal klare å konsentrere seg om å forholde seg til deg ute på tur. Jeg kaller det langtidstrening. Grunnen til at det tar så lang tid er fordi hunden blir mer eller mindre «forstyrret» i ulike miljøer; sansene er satt på høygir, nesa skal ta inn alt som er og har skjedd. Det er rett og slett ikke plass i hodet til å konsentrere seg om deg i starten av innlæringsperioden. Derfor er det viktig at du starter på steder som ikke er så spennende at hunden klarer å gjøre det du er ute etter. Etter hvert må du forsøke å trene på mer spennende steder, det er den eneste måten hunden vil utvikle evnen til å konsentrere seg om deg selv om det er ting som frister. GRADVIS er nøkkelordet!

Hva gjør jeg når jeg faktisk skal gå tur med hunden, og må ha den i bånd?

I denne perioden vil jeg anbefale at du kjøper en elastisk valpesele som du bruker hvis du skal ut å gå på tur og må ha hunden i bånd. Da blir det lettere for hunden å skille mellom trening og tur. Når den har på selen kan den snuse og løpe som den vil.

Hvor lenge av gangen kan jeg forlange at hunden skal gå pent?

Hunder har et minimum av fysiske og mentale behov som den må få oppfylt hver dag. Å forlange at hunden skal gå pent ved siden av deg uten å snuse eller tisse en hel tur, er langt over det jeg synes er akseptabelt. Jeg foreslår at man deler opp turen i flere deler; noen steder skal hunden gå pent ved siden uten å snuse eller tisse, andre steder skal den «gå fri» i bånd og den siste delen skal den løpe løs.

Hvor lenge skal jeg holde på med de godbitene?

Vel, det er det jo ingen regel for. Hvis du vil ha en hund som virkelig prøver å jobbe for deg uansett miljø og forstyrrelser må du slå på stortromma i lang tid framover. Det du tilbyr hunden, gjenspeiler seg i innsatsen hos hunden. Er det veldig viktig for deg at hunden går pent i bånd, ville jeg belønnet jobben hunden gjør i lang tid framover, ja, kanskje resten av livet til hunden. Hvor mye godbiter man bruker vil jo selvfølgelig avta, og er det bare godbiter som oppleves som en belønning fra hundens side? Nei, det vil jeg ikke si. Hyggelige tilbakemeldinger, klapp og kos, lek, det mange måter å formidle at du er fornøyd med innsatsen.

http://www.youtube.com/watch?v=sFgtqgiAKoQ&feature=player_embedded

Comments are closed.