924 05 985
info@meneo.no

Innkallingstrening

Signal: to korte støt med fløyte
Eller en kort og konsis kommando: kom, hit, her osv.

Metode 1

For valper og unge hunder kan det være lettest å betinge signalet med mat. Blås signalet hver gang hunden skal få mat, slik at hunden forbinder fløytesignalet med noe godt. Repeter signalet ved hvert måltid, og ros hunden når den kommer til deg. Gi den maten ganske umiddelbart (som en belønning), og ikke forvirr den med å kommandere sitt og bli før den får maten. Tenk på hva du lærer hunden! To støt i fløyta = kom, ingen ting annet!

Metode 2

Er ikke hunden så glad i maten sin, men synes godbiter er tingen er dette metoden; ha hunden rett i nærheten av deg. Blås signalet eller si kommandoordet du skal bruke, og gi umiddelbart godbit. Godbitene skal være riktig gode! Tren med 4-5 repetisjoner av gangen. Ikke kommander sitt eller bli eller lignende; fokuser kun på kommandoen og belønn.

Når hunden har forstått hva signalet betyr, er det på tide å bruke fløyta i andre sammenhenger. Begynn gjerne inne i huset, eller ute i hagen hvor det ikke er mange andre påvirkninger som kan forstyrre. La hunden tusle rundt, og blås signalet/si kommandoen når du ser at den har oppmerksomheten rettet mot deg. Nøler den litt, så oppmuntre den til å komme ved å rope navnet, sette deg på huk eller andre forsterkninger. Gi godbit og ros masse når hunden kommer til deg. La hunden raskt få ”fri” kommando, slik at den ikke forbinder signalet med å bli tatt i bånd eller bli fanget. Fortsett treningen, gjerne hver dag, men med få repetisjoner etter hverandre.

Neste skritt er å bruke signalet ute i skogen, sammen med andre hunder osv. Legg opp treningen slik at det er størst mulighet for at hunden lykkes. Ta små skritt av gangen, og gjør påvirkningene gradvis vanskeligere. Husk at jo flere ganger hunden IKKE kommer på ditt fløytesignal eller kommando, jo dårligere betinges signalet og vi opplever hunden som ulydig. Dårlig innlæring, eller ulydig hund?? Det er alltid det store spørsmålet!

Generelt

Hvis dere skal bruke et kommandoord, vil jeg anbefale dere å trene inn et annet ord enn ”kom”. Tenk på hvor mange ganger dere allerede har sagt ordet ”kom” uten å ha lagt inn en betingelse for kommandoen til nå. En innkalling skal fungere 100 ganger bedre enn responsen på ordet ”kom”. En innkalling skal på sikt fungere uansett forstyrrelser, bikkja til naboen, en katt i bevegelse osv.

Derfor skal dere;

  • Trene innkalling uten forstyrrelser i starten
  • Trene med suksess – hunden skal alltid komme
  • Aldri trene innkalling når du ser at hunden er opptatt med noe annet
  • Belønne på en slik måte at hunden ønsker å oppleve opplevelsen den fikk hos deg igjen og igjen og igjen (dvs. dere kan ikke belønne nok!)

Belønning i denne sammenhengen kan være;

  • Godbiter
  • Lek og moro
  • Drakamp med favorittleke

Heidis favorittsitat ved innkallingstrening; hunden skal oppleve at det er julekvelden hver gang den kommer når den blir ropt på!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *