Avlevering

– for retrievere/hunder med interesse for å bære på gjenstander

Det er mange måter å trene avleveringer på. Her kommer en forenklet oppsummering av hvordan vi lærer bort dette til våre kursdeltagere. Før du starter opp treningen som beskrevet under, kan det være smart å lære hunden til å bli interessert i å dytte nesa inn i håndflaten din, eller håndtarget om du vil.

1) Få opp interessen for en bestemt gjenstand

Vi starter med å få hunden interessert i en liten gjenstand; gjerne en tennisball eller en valpedummy. Det som er genialt med en tennisball er at den ikke har mange interessante, løse deler som henger og slenger. Med valper setter vi oss ofte ned på huk og jobber med hunden på dens nivå. Ha en haug med gode godbiter (pølse, kjøttboller e.l.) lett tilgjengelig. Ta fram ballen og trill den lett bortover gulvet. Få opp hundens interesse. Vær aktiv; pek mot ballen og ros hvis hunden plukker opp ballen. Ta ballen ut av hundens munn og gi UMIDDELBART en godbit. Gjør 2 repetisjoner til. Avslutt økten.

All trening skal foregå inne, og i et rom hvor det ikke er andre interessante ting som skjer. Du jobber med hunden på kort avstand. Ikke kast ballen avgårde. Da øker sjansen for at du kommer i en “lokke-situasjon”. Det skal du IKKE gjøre. I starten må du være aktiv med hånden og søke ballen i munnen til hunden ettersom den ikke har forståelse for at det er det vi er ute etter. Tren  1 * 3 repetisjoner pr. dag.

2) Legg inn apportkommando

Neste skritt er å legge på en “apport-kommando”. Når du ser at hunden begynner å forstå at ballen skal plukkes opp når den legges på bakken, er tiden inne for å legge på en apport-kommando i det hunden griper om ballen. Fortsett ellers treningen som under pkt. 1

3) Den avgjørende perioden

Når hunden har forstått at det er godbiter involvert i treningen, vil du kunne komme inn i en periode hvor hunden slipper ballen før du får den i hånda. Du er nå inne i den viktigste perioden i treningen; hunden skal nå erfare hvordan den skal få en godbit av deg. Dette krever mye tålmodighet og en absolutt konsekvent betingelse; ingen godbit unntatt når ballen havner i hånda di.

Når hunden slipper ballen for tidlig, peker du på ballen og bruker kommandoen “apport”. Vis fram håndflaten din, og oppmuntre hunden; ikke mas; apport, apport, apport. Gi én kommando, trill forsiktig på ballen og vent ut hunden. Hvis den viser interesse for ballen, så roser du forsiktig. Når hunden plukker opp ballen igjen, er du rask med å ta ballen og gir en godbit umiddelbart. Repeter 2 ganger til.

4) Fortsettelsen

Når hunden har fått opp forståelse at ball i hånda = godbit, er tiden inne for å bli litt mer passiv med hånda. Fra at vi har vært aktive med å få tak i ballen, er det nå hunden som skal finne ut at den må jobbe for å få ballen i hånda di. Tren fortsatt sittende på gulvet, men legg hånda di på låret ditt. Hold ut en flat hånd; pek gjerne på hånda di slik at hunden din forstår hvor du vil den skal legge ballen. Belønn som tidligere.

5) Den hele øvelsen

Når hunden har fått en forståelse av at den må søke hånda di for å legge ballen der, er tiden inne for å trene den hele øvelsen.

Fra å sitte på gulvet, trener du nå stående oppreist. Sett hunden foran deg (1 meter unna), legg ballen mellom deg og hunden. Gi apport-kommandoen. Vis hånda di med åpen håndflate; gjerne lavt ned de første gangene (siden hunden er vant til at du sitter på gulvet). Ta imot ballen og belønn. Ta hunden inn på plass, og belønn igjen.

6) Generaliser

I tiden framover skal du fortsatt trene inne, men du kan øke avstanden mellom hund og dummy, og mellom dummy og deg.

Varier f.eks. på denne måten;

– Legg ballen foran hunden

– Legg ballen til høyre for hunden

– Legg ballen til venstre for hunden

– Legg ballen bak hunden

Merk; ikke bruk armsignaler på dette nivået. Fokuser kun på apport-kommandoen.

Gi alltid godbit når hunden legger ballen i hånda di. Ta alltid hunden inn på plass etter levering, og belønn også dette.

7) Apportering av andre gjenstander

Presenter hunden for andre gjenstander. Start med små dummyer, og siden med store dummyer (500 g). Blir hunden opptatt av hanken på dummyen, så fjern denne eller tape den fast. I starten kan hunden være usikker på hvordan håndtere en dummy, så ikke forlang det perfekte grepet i begynnelsen av treningsperioden (men tygging på dummyen stoppes umiddelbart). Belønn også grep i enden av dummyen.

8) Den ferdige grunnapporten

Ta med treningen ut, og gjør akkurat det samme. Etterhvert vil tiden være inne for å legge ut en dummy og sende hunden på dummyen.

Share Button